Wat is het verschil tussen betonnen en keramische dakpannen?
Betonnen dakpannen zijn goedkoper, zwaarder en gaan 30-50 jaar mee. Het nadeel is wel dat ze sneller verkleuren en meer onderhoud vereisen. Keramische dakpannen zijn duurzamer, lichter, houden hun kleur beter, en kunnen wel 50-100 jaar meegaan. Het enige nadeel ten opzichte van beton is dat ze duurder zijn in aanschaf.
Hoe lang gaan keramische dakpannen mee?
Keramische dakpannen hebben een erg lange levensduur - keramische dakpannen die meer dan 100 jaar mee gaan is niet uitzonderlijk. Dit komt omdat ze minder gevoelig zijn algen, mos en ander vuil, waardoor dat ze sneller drogen dan betonnen dakpannen. Hoe lang een keramische dakpan mee gaat is ook afhankelijk va de situatie waar de dakpan ligt, zoals de dakhelling of windrichting.
Hoe weet je of je keramische dakpannen vervangen moeten worden?
Keramische dakpannen kunnen, ondanks hun lange levensduur, op een gegeven moment toe zijn aan vervanging. Er zijn een aantal signalen om dit te herkennen. Als je barsten of scheuren ziet, of als de randen van de pannen beginnen af te brokkelen, kan dit duiden op slijtage. Overmatige mos- en algengroei wijst vaak op vochtproblemen, wat de dakpannen kan aantasten. Daarnaast zijn vochtplekken of lekkages binnenshuis een belangrijk signaal dat het dak mogelijk niet meer goed afsluit. Tot slot, als de pannen hun kleur of glans sterk verliezen, kan dat ook een teken zijn van veroudering.
Wat kosten keramische dakpannen?
Bij keramische dakpannen hangt de prijs erg af van het formaat dakpan en de gekozen kleur. Gemiddeld betaal je voor keramische dakpannen €30-€45 per m² incl. btw.
Wat zijn de voor- en nadelen van keramische dakpannen?
Keramische dakpannen zijn populair vanwege hun duurzaamheid en klassieke uitstraling. Een groot voordeel is hun lange levensduur, vaak tot wel 100 jaar, waardoor ze een duurzame investering zijn. Ze behouden hun kleur en glans, zelfs na jaren blootstelling aan weersinvloeden, en ze zijn minder vatbaar voor mos- en algengroei. Bovendien zijn keramische pannen relatief onderhoudsarm.
Er zijn echter ook enkele nadelen. Keramische dakpannen zijn duurder in aanschaf dan andere typen dakpannen, zoals betonnen pannen. Het productieproces is energie-intensief, wat ze minder milieuvriendelijk maakt in vergelijking met betonnen dakpannen.
Hoe worden keramische dakpannen gemaakt?
Keramische dakpannen zijn de meest toegepaste dakpannen voor op het hellende dak. Zo zijn ze al eeuwenlang terug te vinden in ons dakbeeld. Keramische dakpannen worden gemaakt van rivierklei. Om de keramische dakpannen in de juiste vorm te krijgen worden deze geperst in speciale mallen, vervolgens worden deze pannen gebakken in de oven. Tijdens het bakproces worden de dakpannen gebakken bij een tempratuur van 1000 °C. Hierdoor wordt de klei omgezet in keramiek. Door de pannen te bakken krijgen ze een natuurrode kleur. Maar er bestaan ook antraciet en grijze keramische dakpannen. Deze krijgen hun kleur door het smoren. Tijdens het bakproces wordt er dan zuurstof onttrokken uit de oven. Hierdoor worden de dakpannen gesmoord en ontstaat er een antraciete kleur. Deze kleur wordt ook wel blauw gesmoord genoemd.
Verschillende fabrikanten van keramische dakpannen
Veel van de keramische dakpannen worden in Nederland geproduceerd, aan het water. Veel van de klei die gebruikt wordt, wordt gewonnen uit de Maas, de Rijn, de IJsel, de Waal en de Schelde. Zo heb je in Nederland de fabrikanten Wienerberger met het dakpannen merk Koramic en BMI-monier met dakpannen merk Monier. Daarnaast werken wij ook met een Duitse fabrikant Nelskamp. De drie fabrikanten produceren onder andere de volgende dakpanmodellen:
Oude Holle, OVH, VHV, Tuile du Nord en Vlakke Mulden
Al deze modellen hebben hun eigen karakteristieke vorm. Er zijn wel twee basismodellen: een holle en vlakke keramische dakpan. Veel van deze typen en modellen zijn in verschillende afwerkingen leverbaar. Zo heb je keramische dakpannen met een natuurlijk rode klei kleur, ook wel natuurrood. Verder heb je blauw gesmoord, engobe, satinet, glazura en verglaasd keramische dakpannen. Veel voorkomende kleuren keramische dakpannen zijn zwart, rood, oranje, grijs, antraciet en bruin.
Keramische dakpannen kopen?
Van zowel Koramic dakpannen, Monier dakpannen als Nelskamp dakpannen hebben wij verschillende modellen, kleuren en bijbehorende hulpstukken zoals gevelpannen als nokvorsten op voorraad. Staat de dakpan die je zoekt er niet tussen of weet je niet wat voor jou de beste keuze is? Aarzel dan niet om contact op te nemen.