ONTWIKKELING EN INNOVATIE BINNEN LUIJTGAARDEN

Vizier op de toekomst, scherp zijn en blijven, kennis vergroten, kansen zien en benutten, Luijtgaarden maakt er dagelijks een sport van. Dakpannen horen op het dak, maar het kan zijn dat de bij ons ingeruilde dakpannen niet door onze keuring komen en dus niet meer geschikt zijn voor op het dak. Hiervoor creëren wij, samen met onze partners in verschillende branches, innovatieve en duurzame toepassingen en herbestemmingen. Hier werken we continu aan, zodat we blijven ontwikkelen en innoveren. Welke dakpan dan ook: wij weten er raad mee!

Een mooi voorbeeld van een nieuwe toepassing is de verwerking in schanskorven. Schanskorven worden onder andere ingezet als erfafscheiding, geluidsschermen en als bankjes in parken en wijken. Dakpannen vormen hiervoor een uitstekend onderdeel. Een andere toepassing is oeverbescherming. Dakpannen zijn door hun vorm namelijk uitermate geschikt als waterkering.

Ook werken wij samen met partijen die dakpannen als nieuwe grondstof inzetten. Van keramische dakpannen wordt bijvoorbeeld gravel voor tennisbanen gemaakt. Het voordeel is dat het schoon keramiek betreft zonder restmaterialen, zoals cement. Betonnen dakpannen worden onder andere ingezet als secundaire grondstof in de betonproductenindustrie, bijvoorbeeld voor de productie van stoepranden en tegels. 

Innovatie-1-woning-Hoeven-1.JPG

DAKPANNEN ALS VULLING VOOR SCHANSKORVEN

Schanskorf_eco-cassette

 

Luijtgaarden Repurpose is een uniek concept wat zorgt voor de reststroom van dakpannen. Een mooi voorbeeld van een nieuwe toepassing is de verwerking in schanskorven. Schanskorven zijn op verschillende manieren inzetbaar in uw tuin, bijvoorbeeld als erfafscheiding, borderrand of bloembak. Met onze schanskorven dragen wij bij aan het beperken wij CO2-uitstoot. Hiervoor hoeven namelijk geen natuurstenen uit verre landen gewonnen en vervoerd te worden. Wij vullen ze met gebruikte dakpannen. Dit kan met hele of gebroken keramische dakpannen, in verschillende kleuren. Net zo mooi en veel duurzamer.

Schanskorven puur stijlvol gebruiken kan, maar met onze Eco Cassette’s gaan we nog een stapje verder. Onze Eco Cassette is een ontwikkeling in nauwe samenwerking met zowel een ecologisch adviesbureau als een bureau voor landschapsarchitectuur. De Eco Cassette is een op maat gemaakte schanskorf die we - in plaats van stenen - met gebruikte dakpannen vullen. Afhankelijk van welke flora en fauna wij willen ondersteunen, vullen we de schanskorf aan met grond, zaden, planten en zelfs dierenverblijven.

duurzaam

hergebruik van oude dakpannen

co2-reductie

Beperking van CO2-uitstoot

Reststroom

Een wereld zonder afval en uitval

HOE WERKEN ONZE ECO CASSETTES?

Per toepassing onderzoekt een geautoriseerde ecoloog welke flora en fauna we het beste kunnen ondersteunen met de Eco Cassettes. Welke soorten bijen, planten, vogels of vissen leven er? Komen er vleermuizen of bepaalde amfibieën voor? Mogen omwonenden er vruchten of kruiden uit plukken? De uitkomst bepaalt het formaat en de inrichting van de Eco Cassettes, waarbij wij hele of gebroken dakpannen horizontaal of verticaal in de korf plaatsen. Ook de verdere vulling van de schanskorven wordt hierdoor bepaald. Zo zijn er talloze opties, zoals verschillende grondsoorten, zaden, plantjes, nestkastjes voor vogels, egels of vleermuizen, of stro en bamboe voor insecten. Door de unieke combinatie van hergebruikte materialen, esthetiek en ecologie draagt u met de Eco Cassettes effectief bij aan herstel en behoud van de lokale ecologische balans, met een positieve uitwerking op mens, flora en fauna. De landschapsarchitect zorgt vervolgens voor optimale ruimtelijke inpassing van de Eco Cassettes.

ECO CASSETTE TERRA

De Eco Cassette Terra is de meest eenvoudige Eco Cassette binnen ons concept en kan worden ingezet als bijvoorbeeld erfafscheiding, bank of grondkering. Aangevuld met grond en groen is de Terra een prachtig decoratieve groene voorzetmuur met een isolerende en CO2-opnemende functie.

ECO CASSETTE AQUA

Dakpannen zijn door hun model zeer geschikt als waterkering. Daardoor is de Eco Cassette Aqua perfect inzetbaar als bijvoorbeeld oeverbescherming of vooroever. In de luwte tussen en achter de Eco Cassette vinden vissen een veilige plaats om in te schuilen en te paaien.

ECO CASSETTE SONUS

Het relatief zachte materiaal van gebakken dakpannen is bijzonder geluiddempend. Daardoor functioneert de Eco Cassette Sonus goed als decoratieve geluidswal en wordt eventueel aangevuld met bijvoorbeeld grond, groen en nestkastjes.

INNOVATIEVE EN CIRCULAIRE PROJECTEN WAAR WE TROTS OP ZIJN

Benieuwd naar de projecten waar wij onze partners bij hebben geholpen? Neem een kijkje bij onderstaande projecten of bekijk alle projecten op onze projectpagina.

Bekijk alle projecten
Nieuwbouw-10-woningen-Helvoirt-7.jpg
Volledig circular project
Circulair

VAN DER HEIJDEN BOUW EN ONTWIKKELING

NIEUWBOUW 17 WONINGEN - HELVOIRT

In opdracht van Van der Heijden bouw en ontwikkeling hebben wij een bijdrage mogen leveren aan het mooie initiatief van 17 circulaire nieuwbouwwoningen. Op dit project zijn circa 18.000 stuks gebruikte en kwalitatief gekeurde OVH blauw gesmoorde dakpannen verwerkt.

Bekijk project

Duurzame nieuwbouwwoningen voor deze nieuwe wijk

Renovatie-36-woningen-Haps-3_low.jpg
Volledig circular project
Circulair

HEZEMANS DAKWERKEN

RENOVATIE 36 WONINGEN - HAPS

In opdracht van Hezemans Dakwerken hebben wij een bijdrage mogen leveren aan het circulair renoveren van 36 woningen in Haps. Ruim 15.000 OVH dakpannen zijn door ons uitgesorteerd op basis van diverse kwaliteitsnormen. De goedgekeurde dakpannen zijn vervolgens terug het dak op gegaan. Daarnaast zijn ter vervanging van betonnen dakpannen ook nog ruim 9.000 gebruikte OVH dakpannen geleverd. Ook zijn er voor alle woningen duurzame isolatieplaten geleverd van fabrikant Isovlas.

Bekijk project

Een volledig duurzame renovatie van deze woningen

Renovatie-139-woningen-Leiden-1.jpg
Volledig circular project
Circulair

HILLEN & ROOSEN

RENOVATIE 139 WONINGEN - LEIDEN

In opdracht van Hillen & Roosen dragen wij bij aan een schitterend renovatieproject in Leiden. Daarvoor zijn wij verantwoordelijk voor het uitsorteren van ruim 161.000 bestaande Tuile du Nord dakpannen, de opslag hiervan en het aanvullen van ruim 134.000 identieke Tuile du Nord dakpannen die ter vervanging van oude betondakpannen zullen fungeren.

Bekijk project

Hoe de Centrale Blokken in Leiden hun originele dakpannen behielden

HET LUIJTGAARDEN CIRCULAIR RENOVEREN CERTIFICAAT

Wanneer het renoveren van een pannendak op duurzame wijze wordt gedaan, komt het betreffende project in aanmerking voor certificering. Dit certificaat is binnen het project door iedere ketenpartner aan te vragen en dient als bewijsstuk voor het circulair renoveren van een pannendak. Er zijn verschillende certificaten voor de verschillende manieren van werken met een significante besparing van milieukosten en een reductie van CO2 als belangrijkste vereisten. Afhankelijk van de werkwijze, kunnen wij voor projecten verschillende duurzaamheidscertificaten uitgeven.

_MG_9403.jpg

Vraag de folder aan

Benieuwd naar de mogelijkheden omtrent het circulair aanleggen of renoveren van een dak? Vraag dan onze folder aan. Daarin lees je alles over onze circulaire visie en hoe we volgens de laatste circulaire maatstaven werken. Vul je gegevens in en ontvang de folder direct in je mail.

*
*
*
*
*
*

We helpen je graag verder

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN?

Klaar om aan de slag te gaan met jouw project? Of kan je nog wel wat advies gebruiken? Onze medewerkers staan voor je klaar en helpen je graag. Zo adviseren we over gebruikte dakpannen of nieuwe dakpannen, bieden we projectondersteuning en denken we met je mee omtrent nieuwe innovaties en het herbestemmen van materialen. Neem eenvoudig contact met ons op en wie weet drinken we binnenkort samen een kop koffie op onze locatie in de gemeente Moerdijk. 

NEEM CONTACT OP
DJI_0141.jpg